Oppbygging av en sko

Perfeksjon til tåspissene

Hos Sika Footwear utvikler, produserer og leverer vi fottøy til arbeidende folk. Fra sykepleiere som arbeider tolvtimersvakter, til entreprenører som bygger veier og broer. Behovene varierer, men det samme gjelder for alle: Fottøyet skal passe til både føttene og type arbeid som utføres!

Hva betyr tåbeskyttelse, spikertrampvern, inleggssåle, mellomsåle etc. og hva betyr det for deg, arbeidsdagen din og sikkerheten. Les mer om dette nedenfor:

MELLOMSÅLE/ YTTERSÅLE

Der finnes forskjellige sålematerialer, som kombineres ut fra brukssituasjonen.

De mest brukte kombinasjonene er:

 • PU-YTTERSÅLE: Sklihemmende, støtdempende, slitesterk og fleksibel (også i kulde). Etter kort tids bruk blir sålen mer sklihemmende.
 • PU-MELLOMSÅLE: Støtdempende og fleksibel (også i kulde). PU-YTTERSÅLE: Sklihemmende, slitesterk og fleksibel (også i kulde). Etter kort tids bruk blir sålen mer sklihemmende.
 • PU-MELLOMSÅLE: Støtdempende og fleksibel (også i kulde). TPU-YTTERSÅLE: Sklihemmende, slitesterk, fleksibel og med mulighet for detaljer 
  og flere farger i yttersålen. 
 • PU-MELLOMSÅLE: Støtdempende og fleksibel (også i kulde). GUMMI-YTTERSÅLE: Ekstra sklihemmende, slitesterk, fleksibel og med mulighet for detaljer og flere farger i yttersålen. 
 • PU-MELLOMSÅLE: Støtdempende og fleksibel (også i kulde). NITRILGUMMI-YTTERSÅLE: Sklihemmende, ekstra slitesterk og fleksibel. Nitrilgummi er varmeresistent og tåler opp til 300 °C i ett minutt (HRO). 
 • EVA-MELLOMSÅLE: Ekstra lett materiale. Støtdempende og fleksibel. GUMMI-YTTERSÅLE: Ekstra sklihemmende, slitesterk, fleksibel og med mulighet for detaljer og flere farger i yttersålen. 

OVERLÆR

Overlæret kan være av forskjellige materialer som kombineres ut fra brukssituasjonen.

De vanligste materialene er:

 • FULLNARVET LÆR: Ekstra slitesterkt og pustende materiale som særlig brukes i vernefottøy som blir utsatt for hard bruk. 
 • PERMAIR® LÆR: Slitesterkt og pustende materiale. Vannavstøtende, enkelt å rengjøre og resistent overfor visse kjemikalier, oljer, salter m.m.
  file_download  Last ned oversikten her
 • MIKROFIBER: Slitesterkt, pustende og hurtigtørkende materiale. I noen produkter har materialet en vannavstøtende effekt. 
 • TEKSTIL: Pustende materiale med mulighet for å skape design med forskjellige trykk, farger og detaljer. Kombineres ofte med andre materialer som f.eks. lær, nubuck, ruskinn, mesh eller mikrofiber for å oppnå ekstra slitestyrke m.m. 

INNERFÓR

Innerfór er vanligvis av skinn, lær, mikrofiber eller tekstil. Uansett materiale bidrar innerfóret til komfort og velvære. SKINN OG LÆR er naturmaterialer som gir et ekstra godt inneklima i fottøyet. MIKROFIBER OG TEKSTIL er mer slitesterkt og har gode svetteabsorberende og svettetransporterende egenskaper som holder føttene sunne og tørre. 

INNLEGGSSÅLE

Innleggssålen er en viktig bestanddel i forhold til passform og komfort. Det finnes mange forskjellige såletyper. Se sortimentet av innleggssåler her. 

SPIKERTRAMPVERN

Spikertrampvernet beskytter mot å tråkke skarpe gjenstander gjennom yttersålen. Spikertrampvernet kan være av stål, fiber eller tre, som alle lever opp til gjeldende krav. Se godkjenninger her

STÅL er et sterkt materiale som er særlig velegnet til å gå på små og skarpe gjenstander. 
FIBER er et fleksibelt og metallfritt materiale, som ikke transporterer kulde. Spikertrampvern av fibermateriale brukes f.eks. i alle metallfrie produkter 
TRE brukes utelukkende i SIKA Comfort-treskoserien, og er særlig velegnet ved stillestående arbeid. Tre har også en kuldeisolerende effekt.  

TÅBESKYTTELSE

Tåbeskyttelsen beskytter tærne mot fallende objekter og sammenpressing. Tåbeskyttelsen kan være av stål, aluminium eller kompositt, som alle lever opp til gjeldende krav. Se godkjenninger her

STÅL OG ALUMINIUM er begge tynne materialer, mens KOMPOSITT er et lettere og kraftigere materiale som ikke transporterer kulde. Kompositt brukes f.eks. i alle metallfrie produkter.

Tåbeskyttelse av aluminium, som beskytter tærne mot fallende gjenstander og sammenpressing
Tåbeskyttelse av composite, som beskytter tærne mot fallende gjenstander og sammenpressing
Tåbeskyttelse av stål, som beskytter tærne mot fallende gjenstander og sammenpressing
Tåbeskyttelse av glassfiber som er forsterket med karbonnanorør. Beskytter mot at skarpe gjenstander trenger gjennom yttersålen.