Komfort – Kom på god fot med føttene dine

Alle ønsker seg godt fottøy som føles behagelig – selv etter mange timer på beina. Komfortabelt fottøy bidrar til en behagelig arbeidsdag, samtidig som det holder kropp og føtter sunne. Derfor er det viktig at du velger fottøy som gir riktig komfort.

KOMFORT betyr ikke det samme for alle, og spesielt ikke når det kommer til føttene våre. KOMFORT er en personlig fornemmelse, opplevelse eller følelse og finnes ikke i en «one size fits all».

«

Den personlige opplevelsen av velvære er den viktigste faktoren når det kommer til komfort i fottøy

Per Øllgaard, fysioterapeut som har spesialisert seg på føtter og fotskader


Faktorer som påvirker komforten

Sika Footwear har avdekket en rekke faktorer som påvirker følelsen av komfort, og som både har fokus på brukerens situasjon og på fottøyets funksjoner:

OMGIVELSER

Arbeider du inne eller ute? Er det varmt eller kaldt? Vått eller tørt? Er underlaget flatt eller ujevnt?

AKTIVITET

Står du i ro, eller er du i bevegelse? Går du i stiger? Står du på knærne når du arbeider?

PERSON

Har du bred eller smal fot? Har du høy eller lav bue? Hvor mye veier du? Har du varme føtter eller utfordringer som krever spesiell oppmerksomhet?

FOTTØY

I tillegg til omgivelser, aktivitet og person, vil ulike funksjoner i fottøyet påvirke vår opplevelse av komfort:

Passform

Passform er et uttrykk for hvor godt skoene passer rundt foten, uavhengig av miljø og aktivitet. Dårlig passform gir dårligere komfort – og vice versa.

Støtdemping og fjæring

Støtdemping og fjæring er skoenes evne til å absorbere støt og sende energien i retur. Fottøy med god støtdemping reduserer belastningen på ledd, føtter, bein og rygg. Støtdemping må ikke forveksles med mykhet, som ofte gir en umiddelbar følelse av komfort. Det merker du for eksempel hvis innleggssålen er laget i et ekstra mykt materiale. Men mykhet gir ikke nødvendigvis god komfort over tid.

Fleksibilitet

Fleksibelt fottøy kjennetegnes primært ved at yttersåle og overlær er laget i fleksible og myke materialer som følger fotens bevegelser. En mindre fleksibel sko kan også tilføre komfort i form av økt stabilitet.

Pusteevne

Pustende fottøy gjør at varme og fuktighet fra føttene kan slippe ut, slik at temperaturen i skoene blir behagelig og føttene holdes tørre. Pustende materialer kjennetegnes ofte ved gode svetteabsorberende og svettetransporterende egenskaper som kan absorbere fuktigheten og transportere den bort fra foten.

Støtte

Stabilitet og støtte kan redusere risikoen for skader. Behovet avhenger av foten, omgivelser og aktivitet. Støtte kan skapes i selve konstruksjonen av fottøyet, og ved hjelp av stabiliserende materialer på utsatte områder.

Visste du at

Selv om mange mener at passform er den viktigste komfortfaktoren, viser en undersøkelse at 37 % av alle menn velger for store sko, og 27 % av alle kvinner velger for små sko.


KILDE: Satra Bulletin, oktober 2015

Hva bør du være oppmerksom på når du skal velge komfortable arbeidssko?

Hos Sika Footwear har vi mange års erfaring med å utvikle komfortable arbeidssko til alle – fra entreprenører til sykepleiere. Vi tenker komfort både i utforming og materialvalg, uten å gå på kompromiss med sikkerhet og kvalitet.